
Ytrestyrt eller indrestyrt?
Hva definerer din verdi som menneske? Er din verdi som menneske knyttet til hvor godt likt du er, kroppsstørrelsen din, utseendet ditt, eller statusen du har oppnådd?
Historisk sett så er kvinner godt trent i å søke anerkjennelse, verdi og kjærlighet gjennom andre og ytre faktorer. Tidligere, og ikke for så lenge siden, var det ofte mann og barn som ga en følelse av verdi og fullkommenhet. I dag er for noen familie og jobb viktige markører for selvverdi, men det kan også være behov for å bli bevisst på hvem en virkelig er i dette livet.
For uansett hva du gjør eller hvilken status du har så er du her for å være DEG. Du «bør» ikke være noe annet enn deg selv.
Vi sier gjerne til barn og unge at det er viktig at de er seg selv. Men, hva med oss voksne? Vet vi hva det innebærer for oss og tør vi være oss selv?
Det er helt naturlig å føle frykt for å være autentisk, og det er mange grunner til det. Likevel, det finnes håp og en vei til å gjenopprette din egen kraft, uansett hvor gammel du føler deg.
Veien til å være deg selv begynner med å ta ansvar i ditt eget liv.
Ingen kan redde deg, du er helten i din egen historie.
Å ta ansvar flytter fokuset fra å være styrt av ytre forventninger til å bli ledet av din indre sannhet. Det innebærer en overgang fra å være opptatt av andres vurderinger til å lytte til din egen indre stemme. Når vi er fanget i frykt for hva vi burde gjøre og «hva hvis»-scenarier, spres energien vår, og det blir vanskelig å finne ut hva som er autentisk for oss.
Ved å rette oppmerksomheten innover, kan du begynne en reise mot å leve autentisk og utnytte din indre kraft.
Endring, motstand og resursser
Det ligger i vår menneskelige natur å vokse og utvikle oss. Hver utfordring vi møter, modner oss som menneske og sjel.
Livet er ikke så fastlåst som vi ofte tror. Forandring skjer kontinuerlig, uansett om vi liker det eller ikke.
Hvorfor er endring vanskelig og hvorfor møter vi den med motstand?
Svaret ligger i det ubehag som ofte følger med endring. Hvis du innser at du er helten i ditt liv, må du også være villig til å møte motstand og ubehag.
Da jeg selv begynte å forstå at jeg er ansvarlig for hvordan jeg vurderer meg selv, måtte jeg se meg selv og mitt liv i et nytt og større perspektiv.
Enhver begivenhet, hendelse, situasjon eller opplevelse har kun den betydningen vi legger i den.
Å gi noe i en ny ramme (reframing) handler om å finne ressurser i det som skjer, i stedet for å bare se begrensninger. Dette kan hjelpe deg til å utvide din forståelse av deg selv, verden rundt deg og oppdage nye muligheter.
For eksempel kan sykdom være noe som bare føles feil, urettferdig og begrensende eller det kan være en mulighet for å komme nærmere deg selv og ditt eget liv.
(Jeg kan med hånden på hjertet si at det har vært i mine værste, sykeste og mest ensomme øyeblikk at jeg virkelig har fått kontakt med indre kraft, (paradoksalt nok) og hva som er viktig i livet mitt.)
Offerrollen
For å slippe taket på unødvendige begrensninger er første steget å si opp troen på at du er et offer. Typiske tanker og overbevisninger som hører til offerrollen er:
Å se deg selv som kraftløs og hjelpesløs, der ingenting noen gang vil gå din vei. Eller du tror at du trenger å være noe du ikke er for å bli akseptert.
Dette er fortellinger som da vil lede livet ditt og definere din oppfattelse av virkeligheten.
Å føle seg som et offer er ikke det samme som å forbli i offerrollen. Vi har alle et valg om vi vil forsette å føle oss som et offer eller ta steget ut for å oppdage en ny vei.
Det handler om å vikle deg ut av gamle overbevisninger, mønstre og fortellinger om hvem du eller andre er og hvorfor ting er sånn eller slik. Der du også avslører deg selv, for deg selv, litt etter litt med raushet og tålmodighet. Du kan reise på en oppdagelsesferd inn i din egen bevissthet. Hvor langt du vil dra er helt opp til deg. Det viktigste er at du oppdager dine resursser, din sannhet og din iboende evne til å ta ansvar for deg selv.
Overbevisninger og fortellinger
På veien mot personlig transformasjon er det nødvendig å være villig til å avvise falske overbevisninger og begrensende narrativer.
Overbevisninger og narrativer er historier vi forteller oss selv og andre for å forklare hvorfor vi er slik vi er. Disse historiene kan enten være oppløftende og motiverende, eller de kan være fortellinger hvor vi oppfatter oss selv som hjelpeløse ofre for ytre omstendigheter.
Narrativer som begrenser personlig vekst og livsglede, gagner oss ikke. Disse historiene hviler ofte på falske overbevisninger, uttrykt gjennom indre stemmer som sier ting som «jeg er ikke god nok», «jeg er ikke pen nok», «jeg er ikke utadvendt nok».
Mange av oss, meg inkludert, har fortalt oss selv slike historier så lenge at de ikke lenger bare er historier, men de er blitt internalisert som fakta, selv om de er langt fra sannheten.
Et spørsmål en kan stille seg er: Denne historien som jeg forteller meg selv; forårsaker den indre og ytre drama, eller gir den meg ro og dyp glede?
Ta tilbake kraften i ditt eget liv
Kanskje du kjenner at tiden er inne for å begynne å ta bort maskene eller beskyttende lag som du gjemmer deg bak?
Kanskje tiden er inne til å si opp ideen om hvem du tenker du bør være til fordel for hvem du er?
Å bli kjent med ditt human design og begynne å erfare det i praksis er en vei til å både være mer autentisk og ta tilbake kraften i ditt eget liv. Uansett hva slags erfaringer du har eller hvilken historie du rommer.
Hvis det som står skrevet her har gjort deg nysgjerrig eller inspirert, kan du starte med å finne ditt design her.
Du kan også bestille din personlige guide – en personlig tilpasset rapport som er laget for deg som trenger en oversiktlig rapport med tips og veiledning inkludert.
Om du har spørsmål, noe du vil dele – send meg en e-post eller legg igjen en kommentar under her.
♡
Monica